Archivă pentru ianuarie, 2011

Cum evaluăm o campanie?

luni, 31 ianuarie, 2011

Email-ul joacă un rol foarte important în strategia de marketing şi în managementul relaţiei cu clienţii. Folosirea acestui instrument eficient poate avea rezultate foarte bune cu un cost mic, comparativ cu alte canale.

Impactul marketingului prin email este mai uşor de măsurat, de aceea evaluarea fiecărei campanii este foarte importantă. Făcând o evaluare poţi stabili dacă emailul este un instrument eficient pentru afacerea ta şi dacă ţi-ai atins scopurile stabilite la început. În acest fel îţi poţi îmbunătăţi acţiunile viitoare.

Rapoartele obţinute în urma unei campanii pot oferi indicii importante despre calitatea acesteia. La sfârşitul fiecărei campanii este important să analizezi următorii indicatori: de livrare, deschidere, de click, de dezabonări, de conversie şi cel al raportărilor ca spam.

Rata de livrare

Acest indicator este influenţat în cea mai mare parte de filtrele de spam şi de validitatea adreselor din lista ta. Din ce în ce mai mult email-uri sunt blocate de filtrele de spam. Pentru a îmbunătăţi acest indicator poţi să le ceri abonaţilor tăi să te adauge în agendă ( address book) .

Curăţă periodic lista eliminând adresele invalide, scoate-i din listă pe cei care au solicitat dezabonarea etc.

Rata de deschidere

Pentru a te asigura de rate de deschidere mari relevanţa şi recunoaşterea facilă sunt foarte importante.

Asigură-te că trimiţi informaţie interesantă abonaţilor şi câmpul expeditorului (FROM) conţine numele companiei pentru ca destinatarii să te recunoască imediat.

Deasemenea subiectul mesajului trebuie să fie foarte relevant si interesant pentru a fi deschis.

O rată de deschidere mică poate fi şi un semn că email-urile tale nu ajung în inbox-ul abonaţilor, ci în folderul de spam.

Rata de click

Cheia obţinerii unei rate de click ridicate este mesajul personalizat şi relevant.

Un avantaj ar fi să te adresezi destinatarului pe numele său.

Un alt lucru care nu trebuie uitat este segmentarea, o rată mică de click poate a avea drept cauză faptul că nu te adresezi cui trebuie.

Trebuie să acorzi atenţie şi aşezării linkurilor în mesaj, fă-le vizibile şi ai grijă ca mesajul de chemare la acţiune să fie clar.

Rata de dezabonare

Analizează cererile de dezabonare cu atenţie. Dacă acest indicator este ridicat trebuie să regândeşti informaţia pe care o trimiţi, poate există o discrepanţă între ce promiţi şi ce livrezi.

Numărul cererilor de dezabonare poate fi redus dându-le posibilitatea abonaţilor de a-şi exprima preferinţele, de exemplu frecvenţa de trimitere sau alegerea unor subiecte şi produse de care sunt interesaţi. În felul acesta poţi construi o relaţie cu abonaţii tăi.

Rata de conversie

Indică rata abonaţilor care au răspuns printr-o acţiune la mesajele tale, poate fi vorba despre o achiziţie, de o recomandare prietenilor, completarea unui formular, etc. Conversia e o măsură a relevanţei, fă o încurajare la acţiune clară şi uşor de înţeles pentru destinatari.

Rata raportărilor de spam

Indică câte persoane au marcat ca spam mesajul tău. Acest indicator are o mare influenţă asupra reputaţiei tale şi trebuie să-i acorzi atenţie.

Pentru a evita un indice ridicat de raportări de spam trebuie să te asiguri că linkul de dezabonare e vizibil şi funcţional. Mulţi utilizatori pot recurge la butonul de spam pentru a scăpa de emailurile pe care nu le mai doresc ca o alternativă la procesul de dezabonare, dacă acesta nu funcţionează, nu este usor vizibil sau este prea greoi.

Oamenii renunţă la newslettere din diferite motive: poate trimiţi prea multe, informaţia nu e de interes sau pur şi simplu şi-au schimbat interesele. O rată ridicată a cererilor de dezabonare nu-i un lucru bun, dar e preferabilă unei rate mari de raportări ca spam.

Ce însemană o campanie de success pentru tine?

Cum să creşti lista de abonaţi?

marți, 18 ianuarie, 2011

Marketingul prin email este cunoscut ca una dintre cele mai eficiente căi de a ajunge la poteţiali clienţi, dar şi pentru menţinerea celor vechi.Principalele avantaje sunt costurile scăzute, faptul că se poate implementa rapid, eficienţa poate fi uşor evaluată şi aduce, probabil, cel mai mare profit comparativ cu alte canale de marketing.

Comunicarea eficientă cu potenţialii clienţi este o adevarată provocare, presupune investirea unor importante resurse de timp pentru conturarea strategiei în acest sens. Asta înseamnă planificarea campaniilor, adoptarea celei mai bune soluţii care să ducă la creşterea unei baze de date de calitate potrivită pentru ceea ce îţi doreşti să obţii.

Cât de importantă este lista de abonaţi?

Lista de abonaţi este compusă din clienţi şi potenţiali clienţi care şi-au dat acordul să primească informaţii de la tine. Pentru fiecare campanie de email marketing, publicul ţintă este foarte important, de aceea marketerii vor ca lista de abonaţi să fie tot mai mare, dar creşterea uneia de calitate nu este atât de uşor precum pare.

Creşterea numărului de abonaţi este importantă pentru campaniile tale. Cu cât există mai multe persoane cărora le poţi trimite email-uri, cu atât ai mai multe şanse de a obţine clienţi noi. De asemenea, vei putea să segmentezi şi să personalizezi mai eficient campaniile.

Asta nu înseamnă totuşi că numărul este cel mai important factor de luat în considerare atunci când îţi construieşti o bază de date pentru email marketing. Lista ta trebuie să fie construită în concordanţă cu ceea ce speri să obţii de la abonaţi.

Mai jos găseşti câteva sugestii legate de cum să îţi măreşti baza de date pentru a creşte eficienţa campaniilor tale.

Asigură informaţii valoroase gratuit sau oferă o recompensă

Aceasta e o manieră de a încuraja clienţii să se aboneze la newsletter-ul tău. În loc să demarezi acţiuni de vânzări directe, încearcă să oferi un articol gratuit, sau alte informatii valoroase din când în când.

Dacă tipul informaţiilor tale este potrivit şi de actualitate, oamenii vor fi destul de binevoitori în a-ţi oferi datele lor de contact.

La fel de bine poţi să oferi recompense, spre exemplu, discounturi exclusive.

Oferă recompense celor care te recomandă prietenilor şi familiei

Poţi să îţi convingi clienţii să te recomande prietenilor şi membrilor familiei, oferindu-le o diferite recompense cum ar fi discounturi sau mici cadouri. Aceasta e o metodă rapidă şi uşoară de a colecta noi contacte. E destul de uşor, trebuie doar să le ceri abonaţilor tăi să împărtăşească informaţiile tale unui prieten sau coleg.

Foloseşte-te de reţelele sociale şi de bloguri

Utilizează orice canal disponibil pentru a te asigura că oricine e interesat de tine, are posibilitatea de a vedea oferta ta.
Fă pagina de abonare la newsletterul tău vizibilă în reţelele sociale. Postează un link pe Facebook, menţionează acest lucru pe Twitter, în descrierea clipurilor pe care le postezi pe Youtube şi la fiecare postare pe blog.

Încurajează abonarea prin email la toate tranzacţiile de cumpărare

Acest lucru îţi va permite să ai o listă de clienţi sau de foşti clienţi care ar putea fi interesaţi de vânzări şi oferte viitoare. O căsuţă de abonare la newsletter inclusă în procesul de cumpărare este o metodă uşoară să aduni mai mulţi abonaţi în lista ta, chiar înainte de a părăsi pagina.

Dacă nu se abonează atunci când cumpară ceva, menţionează disponibilitatea newsletter-ului în e-mailurile legate de tranzacţii (cum ar fi mesajele de confirmare a comenzilor).

Facilitează procesul de abonare

Formularul de abonare ar trebui să fie uşor de folosit şi situat la vedere pe site-ul tau. Ajută vizitatorii să se înscrie pentru a primi newsletter-ul tău prin cea mai uşoară metoda, un proces de abonare dificil nu îţi este favorabil.

Atenţie! Folosirea listelor cumpărate reprezintă spam
Chiar dacă ai găsit o listă mare cu bani puţini, destinatarii newsletterului tău nu şi-au dat acordul pentru a primi emailuri de la tine. Orice vei trimite către o asemenea listă va fi considerat spam.

footerleft
footerbg