Archivă pentru noiembrie, 2011

Cum să-ţi pregăteşti newsletterele de Crăciun

luni, 28 noiembrie, 2011

De Crăciun toată lumea cumpără, sezonul cumpărăturilor e pe cale să înceapă şi emailul este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a ajunge la potenţialii cumpărători. Pe măsură ce se apropie sărbătorile, toate inboxurile se umplu de oferte promoţionale aşa că cel mai important lucru de avut în vedere pentru campaniile acestei perioade este diferenţierea şi personalizarea. Toată lumea e ocupată şi toată lumea vrea să cumpere, furnizori sunt mulţi şi oferte asemenea.

Cumpărăturile se mută online

De la an la an câştigă tot mai mult teren magazinele online, în această perioadă. Valoarea cumpărăturilor efectuate online creşte în fiecare an, mai ales de Sărbători. De exemplu, în 2010 vânzările magazinelor online s-au triplat în perioada aceasta. De aceea, e tot mai important să atragi publicul online către ofertele tale – potenţialul de cumpărare este foarte mare. Consumatorii încep să abandoneze o parte din înghesuiala cumpărăturilor în magazinele offline pentru a-şi face achiziţiile cu efortul câtorva click-uri.

Testează emailul şi landing page-ul

Dacă ai găsit un mesaj şi un design potrivit şi te pregăteşti să-ţi trimiţi newsletterele, nu neglija aspectele tehnice. Testează afişarea emailului pe cele mai folosiţi clienţi de email: Gmail, Yahoo, Outlook, Thunderbird, Hotmail etc. Vezi cum arată versiunea html a newsletterului tău în cele mai folosite browsere.

De asemenea, optimizează landing page-ul campaniilor tale. Dacă ai reuşit să convingi prospecţii cu newsletterele şi odată ajunşi în site nu pot finaliza cumpărarea din cauza unui landing page nereuşit (de exemplu butonul de comandă nu e prea la îndemână sau de la click din newsletter până la confirmarea comenzii sunt prea mulţi paşi), îi vei pierde.

Idei pentru newslettere de sărbători

1.      Design cu tematică

În luna decembrie trimite emailuri care să fie în spiritul sărbătorilor. Un template de design sau doar un header care le aminteşte oamenilor de cadouri şi sărbători e mai bun decât cel pe care îl trimiţi de obicei. Te va ajuta să ieşi în evidenţă, un design diferit şi un mesaj cu tematică festivă te ajută să spargi monotonia.

2.      Recomandă cadouri

Newsletterele din această perioadă nu e neapărat să conţină doar oferte şi promoţii. Poţi să vii cu ceva ajutor informaţional. Poţi include în emailurile tale recomandări ale produselor tale pentru cadouri. Foloseşte-te de review-urile altor consumatori sau de listele celor mai vândute produse pentru a face aceste recomandări.

3.      Oferte last-minute

O nişa care nu e de neglijat sunt oamenii care nu au timp în această perioadă sau lasă cumpărăturile pe ultima clipă. Poţi face oferte last-minute şi este indicat să conţină produse digitale care nu necesită livrare: vouchere cadou, ebook-uri, abonamente online.

Greşeli care duc la raportări ca spam

marți, 22 noiembrie, 2011

Clienţii de email fac foarte la îndemână raportarea emailurilor nesolicitate de către utilizatori. Ca să eviţi pete negre pe reputaţia ta şi să păstrezi rata de livrare la cote foarte mari trebuie să înţelegi ce anume îţi poate aduce raportări ca spam şi cum să ai o rată de spam cât mai mică.

Ce să eviţi

  1. Abonare single opt-in: colectează adresele folosind o modalitate de abonare cu confirmare. În felul acesta vei evita situaţia de a trimite către oameni care nu şi-au dat chiar ei adresa, ci au fost abonaţi de către alte persoane. Vei evita câteva raportări ca spam.
  2. Adresa „From” pe freemail sau orice alt domeniu care nu-ţi aparţine nu este o idée bună. Abonaţii tăi nu te vor identifica, nu vei avea credibilitate şi te vor raporta. O altă problemă este că poţi să ajungi direct în Junk/Spam din cauza filtrelor de spam. Dacă pui o adresă pe freemail la from, de exemplu user@yahoo.com şi serverele Yahoo nu ip-ului de pe care trimiţi să facă trimiteri în numele acestui domeniu, filtrele de spam îţi vor da un punctaj mai mare şi mesajul poate ajunge direct în spam.
  3. Folosirea unui subiect generic care nu spune nimic despre conţinutul mesajului, nu aduce niciun motiv abonatului să vrea să primească informaţiile tale. Exemplu: „Newsletter noiembrie”
  4. Folosirea unui subiect repetitiv sau asemănător. Dacă newsletterele tale au subiecte asemănătoare sau chiar aceleaşi, nu vei putea convinge pe nimeni să-l deschidă mai mult de odată. După nedeschideri repetate, newsletterele tale se vor duce direct în spam.
  5. Subiect înşelător – dacă foloseşti un subiect înşelător ca să aduci mai multe deschideri, această tactică nu va fi benefică pentru newsletterele tale pe termen lung. Îţi vei pierde credibilitatea, iar dacă nu vei primi raportări ca spam pentru un conţinut în neconformitate cu subiectul, vei fi ignorat la newsletterele viitoare.
  6. Dezabonare de negăsit – nu ascunde dezabonarea, nu te va ajuta cu nimic. Abonaţii au două maniere de a scăpa de newsletterul tău: dezabonare sau butonul de spam. Uşurează-le accesul către prima variantă.

Abonarea la newsletter: single opt-in sau double opt-in

luni, 14 noiembrie, 2011

O parte importantă a email marketing-ului este lista de abonaţi. Mulţi merg pe principiul cu cât mai mare, cu atât mai bine, însă calitatea listei nu trebuie neglijată. În construirea listei cel mai important lucru de avut în vedere este procedura de colectare a adreselor abonaţilor.

1.  Single opt-in: constă în includerea unei adrese de email în listă doar prin completarea ei într-un formular plasat pe site. Înscrierea la primirea newsletterului fără a primi un email de confirmare şi activare. De asemenea, furnizarea adresei de email la cumpărarea unui produs şi acceptul de a primi informări comerciale se consideră abonare la newsletter.

Avantajul acestei metode de abonare constă în simplitatea ei, în faptul că utilizatorul se poate abona foarte uşor într-un singur pas. Abonarea single opt-in este şi o practică buna de a avea o listă mare în scurt timp. Însă această metodă este mai probabil să fie eficientă pentru cantitate, nu şi calitate.

Dezavantajul este acela că se pot furniza adrese inexistente sau incorecte sau chiar dacă sunt adrese corecte, ele pot aparţine altor persoane. Asta va conduce la spam.

2.  Double opt-in: abonarea de acest tip presupune doi paşi din partea utilizatorului. Abonatul nu este adăugat direct în listă după ce şi-a completat adresa în formular, ci primeşte un email de confirmare la care trebuie să răspundă pentru a fi inclus în listă.

Avantajul acestei metode este faptul că poţi construi o listă bazată pe calitate, cu adrese de email confirmate, neexistând posibilitatea de a face spam fără să vrei.

Dezavantajul acestei metode este faptul că presupune mai mulţi paşi de urmat pentru utilizator, iar unii se pot pierde în acest proces. Emailul de confirmare poate să nu ajungă la timp, să ajungă în Junk Mail şi să nu fie găsit sau să nu ajungă deloc dacă este oprit de filtrele de spam şi atunci utilizatorul nu va mai putea completa procesul de abonare. Soluţia pentru rezolvarea acestei probleme şi asigurarea posibilităţii completării întregului proces de abonare de către doritori este trimiterea emailurilor de confirmare de la ip-uri şi domenii cu reputaţie foarte bună, de pe care nu se trimit decât aceste mesaje. Asta e modalitatea de trimitere a emailurilor de confirmare de către serviciul Womsend, pentru a asigura livrarea la destinatar a emailurilor de confirmare.

În timp ce abonarea single opt-in este eficientă pentru creşterea listei, abonare double opt-in este cea indicată pentru a avea o listă de calitate, cu adrese confirmate.

Sursa foto

Permisiunea în email marketing

marți, 1 noiembrie, 2011

În email marketing permisiunea este definită ca acordul prealabil de a primi informări comerciale prin intermediul emailului. Permisiunea nu poate fi presupusă, ea trebuie să fie acordată explicit.

Solicitarea permisiunii este primul pas ce trebuie făcut în construirea unei liste. Obţinerea acordului prealabil de la prospecţi înainte de a face trimiteri este un pas obligatoriu, nu opţional.

Este nevoie de mult timp şi investiţii pentru construirea unei liste bazate pe permisiune şi alcătuită din prospecţi cu adevărat interesaţi de informaţiile tale şi care aşteaptă noutăţi, dar succesul unei campanii de email marketing nu este direct proporţional cu mărimea listei sau cu cantitatea de emailuri trimise. Permisiunea aduce rezultate mai bune şi posibilitatea de construire a unei relaţii cu prospecţii interesaţi.

Avantajele unei liste construite pe bază de permisiune:

  •       Rată de livrare mai mare
  •       Rată de deschidere mai mare
  •       Rată de spam mai mică

Fără permisiune, activitatea de a trimite emailuri în număr mare se numeşte spam. Acesta presupune trimiterea mesajelor  electronice concomitent către mai multe adrese de e-mail, fără a avea acordul prealabi. Pentru a fi spam trebuie să îndeplinească aceste două condiţii: să nu existe acordul şi să fie trimis în număr mare.

Link-ul de dezabonare

Permisiunea acordată poate fi revocată în orice moment, de aceea abonaţii trebuie să aibă la dispoziţie posibilitatea de a nu mai primi newsletterele tale, dacă nu mai doresc acest lucru. Link-ul de dezabonare nu trebuie să lipsească din niciun email pe care îl trimiţi. Nu este o idee bună nici să faci link-ul de dezabonare mai puţin vizibil, să fie scris cu o dimensiune de font mai mică sau cu o culoare mai puţin vizibilă. Dacă abonaţii tăi vor să se dezaboneze, dă-le această posibilitate fără a-i determina să ajungă la butonul de Spam.

footerleft
footerbg