Archivă pentru februarie, 2012

Optimizarea newsletterului prin testele A/B

miercuri, 22 februarie, 2012

Care sunt subiectele care fac userii să deschidă emailurile, care este ora cea mai indicată pentru trimiterea newsletterului sau ziua cea mai potrivită? Răspunsurile la aceste întrebări le poţi afla experimentand mai multe variante. Testele A/B pot fi folosite cu eficienţă pentru a creşte indicatorii campaniilor tale prin determinarea elementelor ineficiente din emailuri.

Ce sunt testele A/B

Creezi două versiuni de newsletter şi trimiţi către două segmente din lista ta (create aleatoriu). Astfel testezi cele două mesaje pentru a vedea care este cel mai eficient, acela fiind cel trimis către întreaga listă. Testele A/B au mai multe avantaje: sunt uşor de pus în practică, dau rezultate în foarte scurt timp şi uşor de interpretat. Scopul testelor A/B este să-ţi furnizeze varianta optimă.
Pentru a face aceste teste trebuie să faci două variante de newsletter şi crearea a două segmente de test.

Ce poţi testa

Ca să începi testarea trebuie să defineşti ce anume vrei să afli. Pentru a putea interpreta uşor rezultatele cele două variante de newsletter pe care le testezi nu trebuie să fie foarte diferite, deoarece la când evalua indicatorii nu vei mai putea concluziona cu siguranţă care a fost elementul care a făcut diferenţa. De aceea, este recomandat să se testeze câte unul sau două elemente o dată.

Iată elementele pe care le poţi testa:

1. Subiectul

Subiectul este factorul care influenţează cel mai mult rata de deschidere a unui newsletter. Referitor la eficienţa subiectului poţi testa performaţa între un subiect specific sau unul mai general, de asemenea poţi testa un subiect în care specifici un beneficiu (o reducere) sau în care le comunici urgenţa ofertei (Mai două zile ca să…). Personalizarea este un alt criteriu după care poţi analiza diferenţa dintre rezultatelor: poţi trimite o variantă cu numele abonatului în subiect şi una fără.

2. Câmpul „From”

Câmpul „From” este important pentru ca abonaţii să te poată identifica uşor atunci când primesc newsletterele tale şi, la fel ca subiectul, are un rol important pentru rata de deschidere. Poţi să testezi cea mai bună variantă prin care să le transmiţi abonaţilor de la cine vine newsletterul. Poţi pune doar numele firmei, poţi încerca o denumire de genul „Newsletter Firma X” sau poţi pune în câmpul „From” chiar numele unei persoane reprezentative din firmă.

3. Ora şi ziua de trimitere

Vei avea rezultate mai bune dacă trimiţi newsletterul dimineaţa sau după amiaza sau care sunt zilele cele mai potrivite? Testând poţi afla răspunsul la aceste întrebări.
Pentru a testa ora sau ziua cea mai potrivită trebuie să trimiţi aceeaşi varintă de newslettere în variante orare diferite. Aceste teste îţi vor da informaţii despre comportamentul utilizatorilor tăi, când sunt mai predispuşi să-ţi deschidă newsletterele.

4. Layout-ul

Poţi încerca două variante de design pentru a vedea cum performează: una mai complexă, cu design dinamic şi una cu o structură foarte simplă, clară, nu foarte colorat. Testele A/B te vor ajuta să hotărăşti care e cea mai bună variantă.

5. Link-urile şi butoanele de call-to-action

Mesajul de call-to-action joacă un rol foarte important privind rata de conversie. În testele pe care le faci poţi încerca diferite texte, culori sau mărimi de font pentru aceste mesaje. De asemenea, o altă variantă pe care o poţi testa este dacă link-urile sau butoanele funcţioneză mai bine.

Testele A/B te ajută să-ţi îmbunătăteşti indicatorii campaniei şi să construieşti o relaţie mai bună cu abonaţii tăi. De multe ori cel mai greu este să te hotărăşti ce să testezi, fiind destul de multe variabile, însă trebuie să alegi elementul şi să vezi dacă corespunde aşteptărilor abonaţilor tăi. Testarea poate să-ţi aducă cele mai bune soluţii de optimizare.

Abonare la newsletter cu Facebook

joi, 2 februarie, 2012

WomSend are o noua funcţionalitate: formularele de abonare sunt acum integrate cu Facebook.

Atunci când cineva care este deja autentificat pe facebook vă vizitează site-ul va avea posibilitatea să se aboneze la newsletter fără să mai fie nevoie să introducă numele şi adresa de email. Cei care nu sunt deja autentificaţi pe facebook vor vedea formularele de abonare normale.

Iată cum arată un astfel de formular ( autentificaţi-vă pe facebook şi daţi refresh dacă vedeţi formularul normal ):

Care sunt avantajele formularelor facebook?

  • Uşurează abonarea la newsletter. Practic cei care sunt logaţi în facebook se abonează cu 1 sigur click, fără sa fie nevoie să mai scrie nimic.
  • Corectitudinea datelor şi livrare mai bună in Inbox Pentru că nu scriu adresa de email, nu apar erori, deci veţi avea mai puţine adrese invalide în listă. Plus adresa lor de email probabil e deja confirmată de facebook şi probabil e si o adresă activă. Toate acestea pot duce la o livrare mai bună a mesajelor in Inbox şi o interacţiune mai mare din partea abbonaţilor.
  • Promovarea mai bună pe facebook. Acum puteţi şti care din abonaţii la newsletter sunt actvi pe facebook şi puteţi crea campanii speciale pentru ei. Campanii care să încurajeze interacţiunea şi distribuirea mesajelor pe facebook.

Pentru a activa integrarea cu facebook a unui formular de abonare, accesaţi sectiunea Configurari->Formulare, selectaţi un formular, bifaţi „Integrare cu facebook” şi salvaţi, apoi folosiţi codul generat de womsend pentru a pune formularul pe site.

Facebook va trimite implicit atât numele cât şi adresa de email dar dacă vreţi să înregistraţi şi numele întreg al abonatului va trebui să aveţi în cont un câmp cu numele „name”.

footerleft
footerbg