Archivă pentru categoria ‘Livrare email’

Cum să eviţi filtrele de spam

marți, 31 ianuarie, 2012

1. Importanţa mesajului text în cod html

Dacă vrei să trimiţi un newsletter in editorul html nu plasa doar o imagine cu text. Newsletterul nu trebuie sa fie doar un vizual (o poză), ci trebuie să fie în cod html. Dacă proporţia text/imagine este prea mică mesajul poate ajunge în spam.
Editorul mesajului din sistemul Womsend verifică numărul de caractere şi te avertizează, dacă ai mai puţin de 200.

2.  Configurarea IP-urilor

Este necesar să te asiguri că IP-urile de pe care trimiţi sunt configurate corect. În următoarele situatii filtrele îţi pot da un scor mai ridicat de spam:

a.    Există definite înregistrări Reverse DNS (PTR) la furnizorul de ip-uri (hosting). Aceste înregistrări sunt de fapt nume de domenii asociate ip-urilor. De exemplu, dacă interogam sistemul DNS pentru a afla numele ip-ului (înregistrarea PTR) 74.53.68.211 vom afla că este  dsb.womsend.com, iar dacă interogam sistemul DNS pentru a afla ip-ul lui dsb.womsend.com (înregistrarea de tip A ) vom afla că este 74.53.68.211.

Aceasta este o configurare corectă. Cele 2 înregistrări trebuie să coincidă.
O greşeală ce trebuie evitată, în acest caz, este introducerea de numere în numele ip-urilor. Acest lucru poate să crească scorul de spam pentru că filtrele vor considera ip-ul ca fiind unul dinamic.

b.     Există definite înregistrări de tip SPF şi SenderID pentru domeniile de pe care se face trimiterea. Acestea înregistrări sunt folosite de servere la care trimiţi mesaje pentru a verifica dacă IP-ul tău este autorizat să facă trimiteri pentru domeniul de pe care se trimite.

3. Semnarea mesajelor cu DomainKeys şi/sau DKIM

Domain Keys Identified Mail a fost iniţial conceput pentru a eradica phising-ul însă este folosit şi pentru a identifica expeditorii mesajelor şi a construi o reputaţie pe domeniu. Sistemul foloseşte integrarea unei semnături digitale criptate în emailurile trimise şi verificarea acestora cu ajutorul cheii publice a expeditorului publicata prin DNS.

4. Accesul exclusiv pe IP

Dacă ai un site găzduit pe un server shared (compania de hosting găzduieşte şi site-urile altor clienţi pe el) trebuie să te asiguri că doar tu poţi să trimiţi mesaje de pe un anumit IP. Solicită asta companiei de hosting.
Dacă nu e posibil, închiriază un VPS (Virtual Private Server) sau un server dedicat.
Altfel mesajele tale pot fi trimise de pe un IP de pe care trimit şi alţi clienţi, care pot face spam, şi atunci mesajele tale pot ajunge, la rândul lor, în folderul Junk.

5. Securitatea sistemului

Acest aspect este foarte important. Parole slabe, software neactualizat şi cu probleme de securitate pot permite accesul neautorizat unor spameri care vor folosi sistemul tau pentru a trimite mesaje nesolicitate.

6. Monitorizarea blacklist-urilor

Este necesară o monitorizarea constanta a blacklist-urilor. Chiar şi cei ce trimit mesaje cu permisiune pot ajunge în blacklist. Este important să monitorizezi constant aceste blacklist-uri ca să afli imediat dacă IP-ul sau domeniul tău a ajuns în blacklist şi să faci imediat demersurile necesare pentru a fi scos din blacklist.

7. Monitorizarea prin conturi de test

Poţi să faci această monitorizare prin câte o adresă de email pe cei mai folosiţi clienţi de email din lista ta. Trimiţi mesajul acelor conturi de test la care ai acces şi poti vedea unde ajunge mesajul tău. Astfel vei şti dacă mesajul ajunge în spam şi poti lua măsurile necesare pentru a nu ajunge acolo.

 Cum să rămâi în inbox-ul abonaţilor tăi

Odata ce emailurile tale se livrează în inbox iata ce trebuie să faci pentru a rămâne acolo:

1. Monitorizare constantă a sistemului

Este necesară pentru a preveni şi repara orice probleme tehnice sau de securitate menţionate mai sus.

2. Evitarea raportărilor ca spam

Ca să ai o rată mică de raportari spam trebuie să ţii cont de cea mai importantă regulă a email marketing-ului: fii relevant. Trimite abonaţilor tăi mesajele pe care le-ai promis în formularul de abonare, de asemenea e important să incluzi în emailuri şi link-ul de dezabonare, ca să nu-i faci să apeleze la butonul „Spam”. Mai multe detalii despre cum poţi evita raportările găseşti aici.

3. Procesarea imediată a cererilor de dezabonare

Acesta este un aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi, este foarte importantă. De asemenea, este necesară şi curăţarea bazei de date de adrese expirate sau invalide la care nu s-au putut livra mesajele şi înscrierea la feedbackloop-uri pentru a şti imediat cine raportează mesajul ca spam.

Aceste sunt cele mai importante recomandări pentru a păstra rata de spam la valori cât mai mici. Pentru o eficienţă cât mai mare a newsletterelor trimise este necesar să ţii cont de ele.

Sistemul Womsend implementează soluţii pentru toate cele descrise mai sus pentru a-ţi asigura livrarea newsletterelor în inbox şi o rată de raportari spam cât mai mică.

Pentru orice nelămuriri sau comentarii ne poţi contacta aici.

De ce să nu foloseşti adrese “no-reply”

vineri, 26 august, 2011

Deşi emailul este o formă de a comunica şi are ca scop relaţionarea cu abonaţii, în practică s-a creat o obişnuinţă de a livra  emailuri de la adrese de “no-reply”. Acest lucru nu este recomandat pentru că arată indisponibilitatea la dialog chiar a celui care îl iniţiază şi poate fi interpretată de abonaţi ca nepăsare faţă de ce ar putea avea ei de zis cu privire la mesajul tău.

Comunicare bazată pe dialog

Email-ul este o modalitate de comunicare bilaterală, dacă iniţiezi o astfel de comunicare trebuie să fii pregătit să primeşti răspunsuri. Nu poţi pretinde că vrei să transmiţi un mesaj, dacă nu eşti deschis la a primi feedback de la abonaţi.

O altă problemă este că nefiind deschis la dialog îţi poţi prejudicia campania de email marketing. Deoarece fiecare email trimis ar trebui să fie o ocazie de a creşte interactivitatea cu abonaţii.
Chiar dacă tu înţelegi prin interactivitate să dea click pe link-urile pe care le-ai trimis sau să îţi dea informaţii printr-un formular pe care îl pui la dispoziţie, nu le nega şansa de a-ţi răspunde prin modalitatea pe care ei o aleg. Dacă abonaţii ţi-au dat permisiune de a le trimite email, răspunde-le în acelaşi fel.

În concluzie, folosirea adreselor de “no-reply” nu este recomandată în comunicarea prin email, fie că vorbim de newslettere sau de alte mesaje pe care le trimiţi.

10 condiții pentru a ieși din Spam

vineri, 5 noiembrie, 2010

E-mail marketingul se bazează pe permisiune, asta presupune existenţa prealabilă a acordului personelor către care vor pleca e-mailurile. Însă datorită numărului mare de e-mailuri care se trimit fără permisiune, ajungând să fie raportate ca spam de către destinatari, suspiciunea de spam planează aproape asupra oricărei acţiuni de trimitere de e-mailuri.

Ca o consecinţă imediată a numărului mare de trimiteri nesolicitate de e-mailuri care agasează utilizatorului, marile servicii de webmail (Yahoo, Gmail, Hotmail etc) vin cu o filtrare destul de exigentă pentru a face diferenţa între e-mailurile solicitate şi cele nesolicitate.

Nu intra în ghearele filtrelor Anti-spam

Filtrele anti-spam sunt tot mai dure pentru a putea face faţă amplorii fenomenului de trimitere de e-mailuri nesolicitate în masă. Pentru a fi sigur că mesajul tău ajunge la destinatar, în Inbox şi nu în Spam, trebuie să ai în vedere criteriile după care funcţionează aceste filtre ca să le îndeplineşti.

1. Reputație

Destinaţia e-mailurilor tale e decisă de reputaţia ta. Da, marii Internet Service Provider-i (ISP) ca Yahoo, Gmail, Hotmail folosesc filtre bazate pe reputaţie.Aceasta este un scor asociat IP-ului şi domeniului care trimite. Scorul este calculat în funcţie de rata de bounce, rata de raportare ca spam şi comportamentul destinatarilor (câţi deschid mesajele, câţi dau click pe mesaje sau alte acţiuni ce pot fi monitorizate de ISP.

2. Posibilitatea de dezabonare

Toate mesajele trebuie să conţină un link prin care destinatarul să se poată dezabona.

Acest lucru creşte încrederea în faptul că trimiterile tale se bazează pe permisiune. Procesul de dezabonare trebuie să fie foarte simplu şi vizibil, astfel încât abonaţii să-l poată utiliza uşor fără să recurgă la raportarea ca spam.

3. Personalizarea e-mailului

Folosirea numelui abonatului în subiectul sau corpul mesajului. Folosirea altor date personale furnizate de abonat. Utilizarea acestor date cât și a statisticilor pentru a trimite mesaje cât mai relevante pentru fiecare abonat.

4. Frecvenţa cu care trimiteţi e-mailuri

Trimiterile prea dese pot fi deranjante şi pot determina destinatarul să le raporteze ca Spam.

Trimiterile prea rare pot face abonatul să uite de ce primeste mesajul sau să uite ca s-a abonat.

Faceți cunoscută frecvența cu care intenționați să trimiteți și respectați-o. Oferiti abonaților posibilitatea de a opta pentru diferite frecvențe.

5. Dublă confirmare

Folosirea opţiunii de abonare „double opt-in” . Cererea de înscriere într-un newsletter este urmată de un mesaj confirmare, cu un link unic. Cei ce trimit formularul sunt considerati abonati doar dupa ce dau click pe link-ul unic din mesaul de confirmare. Este important pentru a verifica autenticitatea înscrierii, de multe ori oamenii pot tasta un e-mail greşit sau pot înscrie e-mailul altei persoane.

6. Adresa in Address Book

Încurajează abonaţii să-ţi adauge adresa în Adress Book.
Poți face asta pe pagina cu formularul de abonare, pe pagina pe care ajung după ce trimit formularul, în mesajul de confirmare sau pe pagina pe care ajung după ce îşi confirmă adresa şi în orice alt mesaj trimis ulterior.

7. Conținut

Selecţia cuvintelor folosite – scanarea după anumite cuvinte cheie este unul dintre cele mai importante criterii folosite de filtrele de spam.
Maniera cea mai sigură de selectare a cuvintelor cheie este testarea. O metodă pentru a face acest lucru este trimiterea către câteva adrese de e-mail cu filtre anti-spam a mesajului, dacă acestea ajung în directorul „Junk”, trebuie să faceţi nişte modificări.
Trebuie reţinut că anumite cuvinte cheie nu sunt atât de importante, dacă ai o reputaţie bună.

8. Curațarea listei

Bounce rate-ul (respingerea e-mailurilor de către serverul destinatar pentru că adresele nu mai sunt valide, sau din alte motive) reprezintă un factor foarte important pentru reputaţie, iar o rată prea mare poate duce chiar la blocarea IP-ului/domeniului.
Pentru a evita un bounce rate prea mare e indicată „curăţarea” listei de adresele vechi şi inactive (prin evaluarea frecvenţei de deschidere, a click-urilor efectuate în ultima perioadă se pot identifica adresele inactive din baza de date).

9. Formatarea mesajului

O formatare simplă te va ţine departe de filtrele anti-spam.
Nu folosi prea multe culori, tipuri de fonturi, imagini, etc.
Dacă trimiţi mesaje în format HTML trimite multipart/alternative, include şi o parte text şi ai grijă ca partea html să nu aibă erori. Pentru validare poţi folosi validator.w3.org .

10. Încurajează interacţiunea

Din când în când trimite un mesaj care să fie cât mai personal şi încearcă să obţii un răspuns la mesaj. De exemplu, poţi trimite un mesaj prin care pui o întrebare abonaţilor, pentru a avea cât mai multe răspunsuri poţi oferi un mic premiu celor care raspund. În acest mod poţi verifica şi conturile inactive.

Acest mesaj nu este SPAM. Serios?

luni, 2 august, 2010

… sau cum să nu recunoști că esti spamer ( cu musca pe căciulă) și apoi să-ți ceri scuze.

Probabil ca primiți un astfel de mesaj în (aproape ) fiecare zi. E de la cineva de care n-ați mai auzit niciodată care incearcă să vă vandă ceva și pe langă asta vă mai și spune ce puteți să credeți ( considerați) sau nu:

Acest mesaj nu este spam.
In cazul in care considerati ca acest email este inoportun sau v-a parvenit printr-o eroare ne cerem scuze.

sau…:

Acest mesaj nu este si nu poate fi considerat SPAM, deoarece contine datele necesare de identificare si instructiuni de dezabonare.

sau merg mai departe pana la a invoca legea cu numar, articol si tot ce trebuie:

Mesajul nu poate fi considerat spam, deoarece, in acord cu prevederile CANSPAM Act/2003 si Legea nr. 365/2002, contine toate informatiile de contact ale expeditorului precum si modalitatea de (…)

Alţii chiar recunosc faptul că au „gasit” adresele de email printr-un director web sau alte resurse publice.

Și ce e rău în asta?

Da, totul e legal…şi… foarte rau.
Adevarul este că atât actul CAN-SPAM cât și legea aceasta sunt mult prea permisive cu SPAM-ul. O definitie simplă și global acceptată pentru SPAM ar fi:
„Un mesaj nesolicitat trimis în masă.” . Unii ar putea spune că doar mesajele comerciale sunt spam ( UCE – Unsolicited Commercial Email ) dar este normal să fie acceptate și mesaje de alta natură în aceasta categorie ( religioase, politice, etc).

Cu toate acestea fiecare este liber să considere un mesaj așa cum crede. Dacă destinatarul mesajului considera că mesajul este spam așa va fi, indiferent ce astfel de note includeți în mesaj. Și este important să vă amintiți că destinatrii decid, ei sunt cei care au puterea să raporteze spam-ul și motivele lor sunt total diferite de ce spune legea.

Când furnizori de email ca yahoo, hotmail sau gmail primesc prea multe raportari de spam atunci cand utilizatorii lor dau click pe butonul Spam, legea nu mai conteză, mesajele vor fi considerate spam deci vor fi livrate în directorul spam sau chiar respinse complet.

De ce nu este bine să folosiți astfel de note?

  1. destinatiarii mesajelor iau decizia SPAM sau nu bazandu-se pe cu totul alte criterii. Multi dintre ei nu stiu exact definitia SPAM dar aceasta notă nu-i opreşte să apese butonul „Spam” sau „Junk”. Înloc să vă puneți încrederea într-o astfel de notă mai bine asigurați-vă că celor cărora le trimiteți mesaje sunt într-adevar abonați să primeasca mesaje de la dumneavoastră, ca sunt într-adevar interesaţi de aceste mesaje, vă recunosc mesajele și primesc doar mesaje relevante.
  2. Aceste note au fost atât de des folosite de spameri încat doar prezența lor în mesaje pot determina anumite sisteme antispam să marcheze mesajul ca SPAM.
  3. nu doar filtrele anitspam recunosc aceste note ci şi abonaţii. Când primesc 10 mesaje spam cu astfel de note şi unul legitim cu aceiasi notă pot crede că şi cel legitim e default spam.

Chiar vreți să fiți confundați cu un spammer?

footerleft
footerbg