Archivă pentru categoria ‘Segmentare’

Segmentarea listei după activitatea abonaţilor

joi, 5 aprilie, 2012

Lista ta include abonaţi care nu ţi-au deschis niciodată emailul, dar şi abonaţi care au ajuns pe site şi au cumpărat produse. Pentru a mări eficienţa newsletterelor tale e bine să trimiţi mesaje targetate. Poţi segmenta lista după acţiunile abonaţilor prin analizarea acţiunilor lor trecute în newsletterele trimise. Pe baza acestor date poţi clasifica abonaţii pe categorii de activitate: loiali, activi, inactivi etc.

Pentru a utiliza acest tip de segmentare trebuie să ai o modalitate de a afla acţiunile abonaţilor. De obicei această opţiune este inclusă raportul din aplicaţia cu care trimiţi newsletterele. De asemenea, pentru a corela aceste cifre cu preferinţele utilizatorilor este bine să apelezi şi la sondaje de opinie.

Tipuri de segmente

1. Abonaţii loiali
Dacă cineva a făcut o acţiune în urma un email trimis de tine (achiziţie sau completarea unui formular) nu lăsa ca aceasta să fie ultima sa interacţiune cu site-ul tău. Ai grijă de clienţii loiali pentru că ei îţi pot aduce beneficii foarte importante, dacă sunt mulţumiţi de produsele/serviciile tale. Pentru această categorie de abonaţi ar trebui să ai un segment căruia să îi trimiţi oferte exclusive.

2. Abonaţi activi
Sunt cei care interacţionează cu emailurile tale, dau click, ajung în site, însă nu se materializează în conversii. Dacă există o diferenţă foarte mare între rata de click şi cea de conversie există o problemă. Poate fi structura landing page-ului, însă e foarte posibil să fie oferta în sine.

3. Abonaţi inactivi
Sunt acei abonaţi care nu au mai deschis un email în ultimele 3-6 luni. Este foarte posibil să fi uitat de tine. Pentru aceşti abonaţi cea mai bună soluţie ar fi să faci un segment în listă şi să încerci câteva metode de activare.

Cu Womsend poţi identifica abonaţii cei mai activi

Dacă foloseşti Womsend, poţi crea foarte uşor segmente de abonaţi, după activitatea pe care o au. Sistemul nostru calculează un scor de calitate de la 0-100, bazat pe acţiunile utilizatorilor tăi. Mai multe detalii despre această funcţionalitate şi cum o poţi utiliza găseşti aici.

Sursa foto

Cum monitorizezi activitatea abonaţilor

vineri, 30 septembrie, 2011

Folosind Womsend poţi să urmăreşti foarte uşor activitatea abonaţilor tăi. Poţi să vezi care sunt abonaţii activi şi care sunt cei inactivi. Ai în acest fel posibilitatea de a-i reactiva pe cei inactivi, care sunt o resursă importantă şi nu trebuie neglijată.

Sistemul nostru calculează un scor pentru fiecare abonat în funcţie de activitatea sa. La deschiderea unui mesaj abonatul primeşte puncte, pentru un click va primi mai multe, iar o achiziţie şi mai multe puncte. Abonatul va avea mai multe puncte cu cât activitatea sa în newsletterele tale este mai recentă. Cu cât trece mai mult timp de la ultima acţiune, cu atât scorul său va fi mai mic.

Abonaţii vor avea scoruri de calitate de la 0 la 100. Cel mai activ abonat va avea scorul cel mai mare (100), iar ceilalţi vor avea scoruri raportate la aceasta. De exemplu, un abonat cu scor 100 este de doua ori mai activ decat un abonat cu scorul 50.

Dacă ai cont Womsend, poţi vedea scorul de calitate al abonaţilor tăi intrând în secţiunea Abonaţi-> Toţi abonaţii, iar în dreptul fiecarui contact vei vedea şi o valoare numită “Scor calitate”.

Segmentare după activitate

Poţi folosi această funcţionalitate pentru a segmenta abonaţii pe criterii de activitate.
Ai posibilitatea crea un segment bazat pe nişte limite ale scorului de calitate. În felul aceasta poţi avea un segment cu cei mai activi abonaţi ca să-i recompensezi şi mai poţi avea un segment cu abonaţi mai puţin activi şi să gândeşti oferte speciale pentru reactivarea lor.

Sursa foto

Diferenţa dintre liste şi segmente

marți, 27 septembrie, 2011

Relevanţa este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru a optimiza rezultatele campaniilor tale prin email. Pentru creşterea relevanţei trebuie să faci o segmentare cât mai eficientă a listei tale de abonaţi.

În email marketing ai nevoie de segmentare deoarece lista de clienţi nu este un grup omogen, iar trimiterea unui singur tip de mesaj nu se va potrivi aşteptărilor celor mai mulţi dintre ei. Totuşi nu trebuie confundate listele de emailuri cu segmentele.

Liste şi segmente

Lista este un grup de adrese, care nu se schimbă de-a lungul timpului decât atunci când adaugi sau ştergi anumite contacte sau atunci când un abonat se abonează sau dezabonează.  Listele sunt utile pentru a organiza abonaţii.
Cu Womsend poţi crea şi edita liste în secţiunea Abonaţi->Liste.

Atunci când creezi un formular de abonare, trebuie să asociezi o listă în care contactele să fie înregistrate.

De asemenea, o listă de contacte poate fi cu confirmare sau nu. Acest lucru înseamnă că dacă cineva se abonează la un newsletter, nu va primi niciunul până nu va confirma abonarea accesând un link din emailul pe care îl primeşte imediat după asta.

Segmentul este un grup de contacte bazat pe un criteriu specific. De exemplu, poţi face un segment cu toţi abonaţii de sex masculin, pe grupe de vârstă (între 25 – 35 de ani) sau abonaţi cu domiciliul într-un anumit oraş, în funcţie de nevoile de comunicare pe care le ai. Un segment poate fi static sau dinamic, adică poţi seta segmentele să se actualizeze automat. De exemplu, la o segmentare după vârstă, atunci când un abonat nu mai îndeplineşte criteriul să fie eliminat automat din segment.

Ca să creezi segmente folosind Womsend mergi la secţiunea Abonaţi->Toţi abonaţii. Mai întâi creezi un filtru (criteriul segmentului) în care vei vedea toţi abonaţii care îndeplinesc acel criteriu, iar apoi ai opţiunea de a salva acei abonaţi ca segment.

Pentru edita numele, descrierea sau opţiunea de „Actualizare automată” a segmentului mergi la secţiunea Abonaţi->Segmente

Listele sunt grupuri de adrese în care se înregistrează utilizatorii când completează formularul de abonare, iar segmentul este un grup pe care îl poţi seta tu ca administrator al listelor, după anumite filtre. Abonatul nu are posibilitatea de a vedea sau de a alege în ce segment se află.

Pagina de preferinţe

Prin intermediul paginii de preferinţe abonaţii tăi îţi pot spune singuri ce informaţii vor să primească de la tine. În acea pagină tu îţi vei pune listele şi ei vor putea să aleagă în ce listă să fie incluşi. Atenţie: în pagina de preferinţe nu se vor vedea segmentele listelor tale, ci doar listele şi o scurtă descriere a lor. Abonaţii nu vor vedea în ce segment i-ai inclus şi nici nu vor avea posibilitatea de a migra între segmente. Pentru a afla cum să pui pagina de preferinţe în emailurile tale, citeşte acest articol.

Sursă foto

Utilizarea paginii de preferinţe în emailuri

joi, 15 septembrie, 2011

În funcţie de domeniul în care activezi,  poţi dori să comunici informaţii diverse prin newsletterul tău şi nu  ştii sigur de ce informaţii specifice sunt interesaţi abonaţii tăi. Dacă ai un site de sport şi nu ştii care abonaţi ar prefera să primească informaţii despre fotbal şi care ar prefera tenis, este important să cauţi o soluţie pentru a afla aceste preferinţe.

Womsend are o nouă funcţionalitate prin care abonaţii tăi pot alege singuri ce informaţii să primească. Tu trebuie să setezi o pagină de preferinţe cu segmente diferite, în funcţie de informaţia specializată pe care o oferi şi să incluzi link-ul către această pagină în emailurile tale.

Pagina de preferinţe este foarte indicată atunci când ai o gamă variată de produse şi servicii care nu fac toate obiectul interesului unui abonat. Iar primirea unor newslettere irelevante îi poate determina să se dezaboneze. Această pagină îţi permite să personalizezi comunicarea şi să te adresezi unei nevoi specifice a abonatului.

Cum creezi pagina de preferinţe cu WomSend

În contul tău WomSend, intri în meniul Configurari – Contul meu, alegi tabul Pagina Preferinţe.
Acolo adaugi  selectezi listele tale pentru care vrei să trimiţi conţinut diferenţiat. Abonaţii vor vedea aceste liste pe pagina cu preferinţe ca în imaginea de mai jos.

Tot acolo poţi seta şi banner-ul care să apară în header-ul paginii, cu elementele tale de identitate, un titlu descriptiv ce va apărea la mouse-over şi URL- ul către un landing page din acel banner. Daca nu vei pune banner si link, aceea zonă a paginii va rămâne goală.

Adăugarea în email

După ce ai setat pagina în contul tău, trebuie să adaugi link-ul în email. Este foarte simplu. Fie faci asta adăugând tagul {PREFERENCES_LINK} în email, fie selectezi din editorul de mesaje “Utilitare Womsend > Adaugă link spre pagina cu preferinte”.

Link-ul catre pagina de preferinţe este unic pentru fiecare abonat şi fiecare campanie şi este generat de sistem înainte de trimitere, astfel încât fiecare mesaj trimis va avea un link diferit către această pagină. Acest lucru este util pentru a putea face tracking-ul abonaţilor care se abonează sau dezabonează de la o anumită listă din această pagină şi din ce mesaj a venit pentru a face asta.

Cum încurajezi abonaţii să-şi seteze preferinţele

Folosind pagina de preferinţe vei avea liste foarte bine targetate şi vei putea trimite mesaje relevante în campaniile tale. Dar pentru a te asigura de eficienţa paginii de preferinţe trebuie să-ţi încurajezi abonaţii să intre şi să-şi seteze preferinţele.
De exemplu, poţi trimite un email prin care să le prezinţi noua funcţionalitate şi să le spui ca pot intra pe link-ul paginii de preferinţe pentru a alege din ce segment să facă parte pentru a primi informaţii mai relevante.

Cum să segmentezi eficient

vineri, 18 martie, 2011

Împărţirea abonaţilor în categorii este esenţială pentru eficienţa unei campanii de marketing prin email, pentru ca informaţia potrivită să ajungă la oamenii potriviţi. Importanţa segmentarii listei este adesea subestimată sau tratată cu lejeritate. Lipsa segmentării sau o segmentare nepotrivită compromite campania de la început.

În marketing se vorbeşte despre comunicarea personalizată, de accentul pus pe nevoile clientului în scopul de a-l face să se simtă unic şi tratat în funcţie de preferinţele şi dorinţele sale. Asta e provocarea segmentării: să faci fiecare abonat să se simtă unic. Practic, comunicarea cu fiecare abonat nu este posibilă de aceea trebuie găsit mesajul cel mai relevant.

Propuneri de segmentare

Segmentarea se poate realiza după mai multe criterii pe care le ai la dispoziţie despre abonaţii tăi: datele demografice, vechimea în listă, preferinţele exprimate, statut (client/prospect), valoarea tranzacţiei, frecvenţa achiziţiei, produsele achiziţionate etc. În funcţie de aceste date poţi crea newslettere eficiente. Strângerea tuturor acestor date este o activitate pe termen lung, cu cât ştii mai multe cu atât mai bine.

Mai jos sunt câteva categorii în care îţi poţi împărţi lista:

  • Clienţi inactivi – pentru această categorie poţi gândi o ofertă specială să-i faci să revină.
  • Valorea tranzacţiilor – acest criteriu îţi spune de ce produse ar fi mai interesaţi şi poţi crea oferte potrivite.
  • Interesaţi de anumite subiecte/produse – subiecte diferite sunt de interes pentru publicuri ţintă diferite. Poţi face această segmentare în funcţie de prefenţele exprimate ale abonaţilor sau îi poţi întreba printr-un sondaj.
  • Clienţi noi – pentru această categorie trebuie să ai în vedere o politică de loializare de exemplu, poţi trimite o notă de mulţimire celor care au cumpărat pentru prima dată.
  • Prospecţi – folosindu-te de datele pe care le deţii despre ei poţi crea oferte şi promoţii care să-i trasforme în cumpărători.

Segmentarea – Obligatorie pentru relevanţă

luni, 15 noiembrie, 2010

Grupuri diferite de clienţi au nevoi, interese, preferinţe, obiceiuri de consum sau de cumpărare diferite în comunicarea directă cu un anumit brand.

Relevanţa mesajului este foarte importantă. Dacă trimiţi mereu mesaje despre un anumit produs unei persoane care nu este absolut deloc interesată de acesta, în cele din urmă se va dezabona sau te va marca ca sursă de spam.

Soluţia pentru o eficientizare a campaniilor de email marketing este organizarea bazei de date după criterii relevante.

Segmentarea este procesul de împărţire a abonaţilor în liste distincte pe baza unei caracteristici comune precum criterii demografice sau un istoric al acţiunilor anterioare pentru permite email marketerilor să trimită mesaje specifice nevoilor, intereselor sau dorinţelor destinatarilor.

Segmentarea corectă a listei date după criterii specifice duce la creşterea relevanţei mesajelor pe care le trimiţi abonaţilor.
Deasemenea, segmentarea corectă este şi o manieră de evitare a raportărilor ca spam şi duce la o îmbunătăţire a reputaţiei tale şi creşte gradul de livrare.

De ce să segmentezi

Baza de date a abonaţilor nu este un grup omogen. Dacă faci trimiteri cu un singur mesaj pentru toţi, acesta nu poate îndeplini cerinţele unui grup cu caracteristici şi interese foarte diferite.

Pe termen lung, trimiterea de mesaje nerelevante către anumiţi abonaţi va avea drept consecinţă dezabonarea lor.

Cum procedezi

Pentru a-ţi putea segmenta lista trebuie să încerci să aduni cât mai multe informaţii despre abonaţii tăi.

Primul pas în procesul de segmentare al listelor trebuie făcut chiar de la abonarea prin construirea formularului de înscriere astfel încât să colectezi datele care te interesează despre abonaţii tăi.

Este totuşi de preferat ca formularele de abonare să fie cât mai simple, astfel colectarea datelor se poate face şi printr-un formular la confirmarea abonării sau în orice alt mesaj trimis ulterior.

Orice interacţiune cu un abonat este o şansă de a afla ceva mai mult despre el.

Criterii de segmentare

Caracteristicile după care poţi diviza baza de date în subgrupuri de abonaţi sunt multiple şi depind de nevoile tale de comunicare.

Criteriile de divizare pot fi multiple, în funcţie de informaţiile pe care le deţii despre abonaţii tăi: de la statutul utilizatorului(client/potenţial client), preferinţele exprimate, produsele achiziţionate vechimea în listă etc.

Cele mai utilizate metode de grupare au la bază trei criterii majore: date demografice, interese personale şi acţiuni anterioare ale abonaţilor.

Date demografice

– este vorba de criterii precum sex, vârsta, locaţie, studii etc. Acest tip de informaţii se pot obţine, de obicei, prin formularul de înscriere.

Interese personale

– cea mai bună cale de a obţine date de acest gen este să le ceri abonaţilor tăi. Trebuie totuşi să ai grijă la cantitatea de informaţii pe care o soliciţi.

Acţiuni anterioare

– pentru fiecare trimitere pe care o efectuezi vei avea o serie de indicatori privitori la comportamentul abonaţilor tăi (rata de deschideri, click-uri, răspunsuri etc).

Acestea sunt criterii importante de segmentare. De exemplu, poţi crea un segment cu cei care au dat click pe link-urile din mesajul tău.

Ei fac parte din abonaţii activi şi trebuie să ai mare grijă de ei prin metode care să le răsplătească loialitatea.

Un alt segment care nu trebuie neglijat este cel al abonaţilor care răspândesc mesajul tău în reţelele sociale.

Iţi segmentati lista? Cum iţi rasplateşti tu abonaţii fideli sau activi?

footerleft
footerbg